Najnovije

Film Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

SHARE




Film Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu


Nakon što je na 66. izdanju festivala Berlinale dobio nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari, film "Smrt u Sarajevu" bh. režisera Danisa Tanovića večeras je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda i specijalnu nagradu žirija.



Cjelokupna radnja filma "Smrt u Sarajevu" se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vrijeme najposjećenije noći odlučuju stupiti u štrajk zbog neispaćenih plata.

"Smrt u Sarajevu" bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.

Film koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, na čelu sa producenticom Amrom Bakšić Čamo i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja "Hotel Evropa".

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i Erol Zubčević (direktor fotografije), Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić (kostimografkinje), Mirna Ler (scenografkinja) i Lamija Hadžihasanović-Homorač (šminkerka).

Podsjećamo, Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na Berlinaleu 2013. godine za film "Epizoda u životu berača željeza" (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" je na ovogodišnjem, 66. izdanju festivala Berlinale već nagrađen nagradom FIPRESCI, koju dodjeljuju filmski kritičari.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.






 

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.