Ovisno o kulturi, pije se s raznim dodacima koji obogaćuju njegov okus i namjeru pijenja.
Englezi ga vole s mlijekom, Rusi s kriškom limuna, dok je u Indiji najpoznatiji yogi ili masala čaj.
Masala označava mješavinu začina, a najčešće su to takozvani topli začini: đumbir, klinčić, kardamom, papar, cimet, muškatni oraščić i anis.
Njihova namjena je da griju tijelo, a djeluju i kao snažni antioksidansi pa mogu spriječiti pojavu raznih vrsta bolesti.
Oštrinu najviše daju svježi đumbir i papar, dok je kardamom neizostavan začin jer daje poseban okus.

Ljekovito djelovanje yogi čaja
Yogi čaj se pije ne samo zbog užitka, nego i zbog zdravstvenih blagodati na organizam.
Tako ovaj ukusan napitak možete popiti ako imate problema s probavom i radom crijeva jer će smanjiti nadutost.
Potiče metabolizam pa bi vam mogao biti koristan kod smanjenja kilograma.
Dobro djeluje kod proljeva i mučnine u želucu te preporučuje se kao lijek kod crijevnih viroza.
Podiže imunitet i daje energiju i poletnost. Ako ste napeti i pod stresom, ljekovita mješavina ovog čaja će vas umiriti, jer smanjuje hormone koji uzrokuju stres.
Znanstvena istraživanja su dokazala da crni čaj smanjuje razvoj raka. Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidans, koji usporavaju i starenje kože odnosno sprječavaju smrt stanica kože.
Crni čaj povećava rastezljivost krvnih žila što dovodi do boljeg protoka krvi. Također je dokazano da ispijanje crnog čaja smanjuje rizik od moždanog udara.
Znanstvenici su proveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a time i opasnost od moždanog i srčanog udara.
Crni čaj, zbog prisutnosti kofeina, trenutno poboljšava budnost, koncentraciju i pamćenje.
Priprema yogi čaja
Yogi čaj se priprema od vode, crnog čaja, yogi začina i mlijeka (opcionalno).
Pri tome se preporučuje u čaj dodati punomasno mlijeko jer mliječne masnoće povećavaju gustoću i daju puninu ovom napitku, ali bilo koja vrsta mlijeka može poslužiti.
Može se još i zasladiti, te je ustvari kao takav napitak vrlo popularan u Indiji, kojeg se redovito pije umjesto kave.
Najbolje ga je zasladiti nekih prirodnim sladilom - poput meda, agava sirupa ili stevije.
Ako ste intolerantni na laktozu, možete dodati rižino ili bademovo mlijeko, koji najbolje pašu uz ovaj čaj, dok sojino nije preporučljivo jer uništava izvorni okus yogi čaja.
Yogi čaj možete pripremati na više načina.
Jedan od načina je da pripremite vodu i mlijeko u jednakim omjerima, naprimjer, na jednu šalicu vode ide jedna šalica mlijeka.
U vodu stavite dvije žlice crnog čaja i ostavite da zakuha. Nakon toga dodate šalicu mlijeka i ostavite da zakuha po drugi puta, nakon čega ugasite vatru i odmah procijedite čaj.
Yogi začine možete staviti odmah kod prvog zakuhavanja ili ubaciti tek kad dodate mlijeko, ovisno koliku jačinu arome želite ostvariti.
Želite li intenzivnije okuse i mirise u čaju, kuhajte ga malo dulje, pa ostavite nakon drugog zakuhavanja još malo na laganoj vatri, ali ne više od par minuta.
Drugi način pripreme yogi čaja je da odmah pomiješate vodu i mlijeko i ostavite da proključa, nakon čega dodate crni čaj i začine te ostavite da ova mješavina kuha još 5 minuta na laganoj vatri.
Pri tome ga cijelo vrijeme miješajte jer će čaj tako dobiti, kažu Indijci, baršunastu teksturu.
Što dulje topite začine, to će čaj biti jačeg okusa.
Nema komentara:
Objavi komentar