Najnovije

ČUVARI ZDRAVLJA: Ovi žuti kišobrančići su prirodni izvor antibiotika i mnoštva vitamina

SHARE

Ovi žuti kišobrančići stoje u redu najkvalitetnijih gljiva svijeta. Čuvarka zdravlja, lisičarka je prirodni izvor antibiotika i mnoštva vitamina. Saznajte zašto je tako cijenjena i kako da je pripremite


lisicarka


Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bjelenčevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90 odsto njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 gr lisičarke ima samo 12 kilokalorija.






Stanarka čistih šuma bogata je kalijumom, važnim za probavu i srce, ali i kalcijumom, ključnim za zdrave kosti. Uz to ona vam „nudi“ magnezijum, potreban za pravilan rad srca i krvotoka i fosfor za mozak. Pošto sadrži vitamin D, koji organizam sam proizvodi samo za vrijeme sunčanih dana, lisičarka može biti pravi spasilac kada naiđu kiše i tmurno vrijeme.

Inače, koriste je, posebno u zemljama Dalekog istoka, u liječenju upale očiju, noćnog sljepila i suhe kože. Naravno, uz sve kvalitete ona ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa tako čisti organizam, jača imunitet, pa i poboljšava cirkulaciju.
Ipak, kod lisičarke treba paziti na količinu. Ne savjetuje se više od dva jela sa lisičarkom nedjeljno, jer može biti teška za želudac. Najbolje ju je kuhati i dodavati čorbama. Dobro je sažvaćite. Na našim tržnicama ima je u ponudi (ne tako često i obično ih „razgrabe“ rano ujutro), a i stranci hvale naše gljive kao najzdravije, jer su nam šume još uvijek čiste. Kada kupujete lisičarku pazite da ne bude suha i mlitava. Nipošto je ne uzimajte ukoliko ima braon fleke.







U kulinarstvu je cijene kao odličan dodatak mesu, školjkama i jajima. Naravno, obogaćuje čorbe, gulaše i supe.

Doručak

Očišćene (ne perite ih, samo očistite) i isjeckane lisičarke dodajte u razmućena jaja i pecite kao inače.

Ručak

Lisičarke očistite (najbolje četkicom, bez pranja), isjeckajte na trakice. Jednu manju tikvicu ogulite i sjecite na kockice. Na srednjoj temperaturi na malo putera ili ulja prvo prodinstajte lisičarke, pa im dodajte tikvice. Posolite i pobiberite. Pržite tek nekih 5-10 minuta. Ne moraju biti upotpunosti pečene. Zavisi kako volite. Na kraju dodajte malo sitno nasjeckanog bijelog luka. Možete ih služiti samo sa tostom ili prethodno pečenim šniclama, ako želite kaloričniji ručak.

Večera

300 gr lisičarki ispecite na ulju sa jednom sitno nasjeckanom mrkvom i jednom manjom glavicom luka. Posolite po želji. Za to vrijeme skuhajte rižu, procjedite i prelijte dinstanim lisičarkama. Poslužite sa parmezanom.


Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.