Najnovije

Akcija "Kurir": Kinezi oprali više od tri miliona evra!!

SHARE
ISTOČNO SARAJEVO - Kineske trgovine širom BiH bile su u danas u nastavku akcije "Kurir" na meti inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Tužilaštva BiH, zbog sumnje u pranje novca i utaju poreza. Osnovano se sumnja da je preko ovih radnji iz BiH na nezakonit način izneseno više od tri miliona evra, a da je budžet oštećen za minimalno 450.000 evra.

Pretresi su izvršeni na 18 lokacija, i to u Tuzli, Brčkom, Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, u okviru kojih su pretreseni stambeni i poslovni objekti i magacini devet državljana Kine, od kojih je sedam saslušano u prostorijama SIPA. U Tužilaštvu BiH su rekli da su u okviru istrage prikupljeni dokazi da je određen broj preduzeća u vlasništvu Kineza prikazivao umanjen promet i nezakonito smanjivao knjigovodstvenu vrijednost uvezene robe koja je prodavana u BiH.

"Nakon toga, stečeni novac je u višemilionskim iznosima, uz pomoć drugih osoba, ilegalno, izvan legalnih bankarskih, platnih i finansijskih tokova, privatnim vozilima i na druge načine, iznošen iz BiH u Hrvatsku, gdje je uplaćivan na račune kineskih državljana", rečeno je u ovoj pravosudnoj ustanovi. Dodali su da je na ovaj način izvršeno pranje novca, čime je nanesena šteta finansijskom sistemu BiH. Iz SIPA su saopštili da su razne vrste robe uvožene u BiH iz Kine, te da je najveći dio prodavan bez evidencije u poslovnim knjigama, čime je zarađena ogromna količina novca, bez jasnog porijekla, a koji je dalje iz Hrvatske preko računa u bankama uplaćen u Kinu.
"Novac je iz BiH iznesen u periodu od 1. januara 2013. do 31. decembra 2015. godine", rekli su u ovoj agenciji. U UIO su istakli da će tek po okončanju svih istražnih radnji biti poznato za koliko je novca oštećen budžet BiH i koja količina robe je prometovana na crno. Podsjetili su da je akcija "Kurir" započeta krajem 2015. godine, te da je dokazano da su Kinezi koji rade i posluju u BiH duži period krijumčarili i iznijeli ogromne količine novca iz zemlje. Prema procjenama, najmanje 15 miliona evra, a koji su "zaobišli" platni promet, već je fizički prokrijumčareno u Hrvatsku, a zatim dalje u inostranstvo.
Brojke:
3.000.000 evra izneseno iz zemlje
450.000 evra oštećen budžet BiH
42 službenika UIO učestvovala u akciji
18 lokacija pretreseno
9 državljana Kine osumnjičeno
5 gradova obuhvaćeno

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.