Većina kakaa i komercijalne čokolade proizvedena je prema “Nizozemskoj metodi”, na temperaturi 150 C uz pomoć otapala što uništava većinu antioksidansa i nutrijenata u kakau
Zbog svojih nutritivnih svojstava sirovi kakao posjeduje 14 puta više antioksidansa od crvenog vina i 21 puta više od zelenog čaja.
Sirovi i po mogućnosti organski kakao ima veliku nutritivnu vrijednost. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.
Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova. Sadrži i velike količine magnezija – minerala, koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom prehranom.
Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314 posto preporučene dnevne količine željeza.
Ne sadrži šećer
Sirovi kakao za razliku od čokolada od rafiniranog kakaa, ne sadrži šećer. Isto tako, mala je vjerojatnost da će u svojem neprerađenom obliku izazvati alergijsku reakciju. Većina ljudi koja ima problema s čokoladom alergična na mliječne proizvode ili kemikalije koje se koriste u proizvodnji čokolade. Kakao rijetko izaziva alergijsku reakciju.
Kakao je prirodni afrodizijak. Mnogi ljudi pričaju o čokoladi kao afrodizijaku, ali zapravo kemijski spoj iz kakaovog zrna je taj koji stimulira osjetila i pojačava osjećaj radosti i zadovoljstva.
Kakao podiže razinu serotonina u mozgu (neurotransmiterska kemikalija, koja kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti) stoga je cijenjen kao anti-depresiv, no pomaže smanjiti neugodne simptome PMS-a te potiče opće stanje organizma.
Bogat je i sumporom – mineralom ljepote koji jača nokte i kosu, čisti kožu, detoksicira jetru i stimulira gušteraču
Nema komentara:
Objavi komentar