Najnovije

DORUČAK ZA PRAVE MUŠKARCE: Pravilnim izborom namirnica povećajte nivo testosterona

SHARE

Testosteron je muški hormon koji igra ključnu ulogu u građenju mišića i borbi s masnim naslagama

dorucakbrokule


U studiji čiji su rezultati obljavljeni časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, objavljeno je da su muškarci koji su jeli više od 100 grama masnoća dnevno tokom dvije nedelje, imali manje hormona koji se povezuje sa testosteronom – globulina. Rezultat toga bio je povećan nivo slobodnog testosterona, jedine forme ovog hormona koji je spreman „radi“ na mišićnom tkivu.

Dobri izvori masti koja vam je potrebna za povećanje nivoa testosterona su orašasti plodovi, meso i jaja.

Orašasti plodovi su bogati omega 3 masnim kiselinama, koje podižu nivo testosterona, a budući da se testosteron sintetizuje iz holesterola, jaja su takođe sjajna opcija za doručak.

Kupujte organsko meso kako biste izbjegli hemikalije, pa čak i estrogen, jer muškarcima je potreban estrogen u malim količinama koje obično uzimamo svakodnevno. Visoki nivoi estrogena se povezuju sa viškom masnih naslaga, lošom ishranom i izloženošću hemijskom estrogenu što može da snizi nivo testosterona, kao i da poveća rizik za stvaranje krvnih ugrušaka i raka prostate istovremeno smanjujući libido.

Izbjegavajte soju, alkohol i hemijski estrogen koji se nalazi u šamponima i plastici.

Savjet plus: Kajgana sa brokulama može da snizi nivo estrogena za polovinu


U svakodnevnu rutinu dodajte sljedeće suplemente:

Vitamin D
U studiji Medinskog Univerziteta u Gracu, muški ispitanici su uzimali 3, 332 IU vitamina D dnevno tokom jedne godine ili placebo. Otkriveno je da je nivo slobodnog testosterona značajno povećan u grupi koja je uzimala vitamin D, a nije bilo promjene u grupi koja je uzimala placebo.
Većina muškaraca bi trebalo da uzima 4.000 IU dnevno, a dobra ideja je da idete kod doktora koji će vam provjeriti nivo vitamina D, budući da muškarci uzimaju različite količine vitamina D, a i sve je veći broj muškaraca koji imaju nedostatak ovog vitamina, pa je njima potrebna veća doza.

Cink
Studija Univeriteta u Teheranu u Iranu otkrila je istu korelaciju sa cinkom, nutrijentom koji se takođe povezuje sa zdravom spermom muškaraca. Cink povećava nivo testosterona.
Morate da testirate nivo cinka koji vam je potreban, a nije loša ideja da počnete od 25 miligrama dnevno.

Masne kiseline
Uzimajte tablete omega 3 masnih kiselina ili pilule ribljeg ulja. Omega 3 masne kiseline smanjuju nivo kortikozola (hormona stresa) u tijelu i povećavaju nivo testosterona.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.