Najnovije

KINOA: Hrana budučnosti – najzdravija žitarica na svijetu

SHARE

U prirodi postoji mnogo proteina životinjskog porijekla koje obično pronalzimo u mesu i mliječnim proizvoidma. Ali, šta je sa proteinima biljnog porijekla? U tom slučaju kinoa je namirnica koja je apsolutno nezamjenjiva. Upoznajemo vas sa svim nutritivnim beneficijama ove fenomenalne žitarice.

kinoa




Šta je kinoa?


Iako se obično svrstava u žitaricu kinoa to nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrijednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave. Kinoa pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla, ali ima krizu identiteta.

Nutritivna vrijednost kinoe bez problema može da postidi sve ostale žitarice posebno kad su u pitanju minerali, masti i proteini.

Kinoa porijeklo vodi sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao super hrana. Inke su je nazvale majkom svih žitarica koju su često koristili u svojoj ishrani.

Zdravstvene beneficije kinoe


Kinoa je prepuna zdravih minerala i vitamina uključujući:

  • Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.

  • Antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.

  • Esencijalne minerale među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.

  • Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.

  • Upijajuća i neupijajuća vlakna.




Smanjuje rizik od dijabetesa. Zrno kinoe se sastoji od 60 odsto klice. Neobično visok odnos između proteina i ugljikohidrata kod ove biljke objašnjava njenu sposobnost za regulisanje šećera u krvi. Kinoa je takođe izvor bogat upijajućim vlaknima koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi i usoporavaju razbijanje ugljikohidrata na glukozu. Antiupalni nutrijenti uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprječavaju neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanaka dijabetesa tipa 2.

Snižava holesterol. Visoka koncentracija vlakana može pomoći pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomješana sa žučnom kiselinom se luče u tijelo i snižavaju loš LDL holesterol. Kinoa je sjajna zamjena za proteine životinjskog porijekla.

Kontroliše krvni pritisak. Kinoa ima najviše količine kalijuma od svih ostalih žitarica , a poznato je da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu što utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.

Potpomaže održavanje zdrave tjelesne težine. Zbog vlakana i proteina koje sadrži kinoa duže zadržava osećaj sitosti i pomaže vam da suzbijete apetit, dok vlakna pomažu da probava ostane na zavidnom nivou.

Kako kupovati i čuvati kinou


Postoji mnogo vrsta kinoe, a na tržištu se najčešće može pronaći bijela, crvena i crna. Crvena kinoa je najbolji izbor za salate jer tokom termičke obrade ne gubi svoju izrazito crvenu boju niti oblik. Crna kinoa je malko slađeg, zemljanog ukusa od ostale dvije vrste.

U bolje snabdjevenim prodavnicama mogu se pronaći i pahuljice od kinoe koje se pripremaju puno brže od cijelog zrna, nešto kao instant varijanta i odličan su izbor za doručak, a postoji i brašno koje možete mješati sa običnim bijelim ili ga potpuno zamjeniti.

Kinou nakon kupovine možete čuvati mjesecima u hermetički zatvorenim teglicama na hladnom mjestu. Kad kuhate kinou imajte na umu da se tokom kuhanja kao i sve ostale žitarice širi i da vam nisu potrebne velike količine za jedan obrok.

Savjeti za pripremanje kinoe


Zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu, koja je jako zdrava, ali nije baš ugodna za ukusne pupoljke. Ako kupujete kinou u rinfuzi prije upotrebe je dobro isperite da opna spadne.

Glavna mjera za kuhanje kinoe je da na jedan dio kinoe idu dva dijela tečnosti, što znači da će vam na jednu šolju sušene kinoe biti potrebne dvije šolje vode ili bujona. Od jedne šolje suhe kinoe dobićete tri šolje kuhane.

Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuhate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu.

Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuha, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuha 12-15 minuta.

Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamjenu za bijelo brašno ili kao kašu za doručak






Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.