Najnovije

NISHIYAMA ONSEN KEIUNKAN: NAJSTARIJI HOTEL NA SVIJETU, JAPAN

SHARE
Smješten među brojnim termalnim izvorima u planinama Kyoto, tradicionalno uređeni Nishiyama Onsen Keiunkan u Yamanashiju u Japanu, je priznat kao najstarijia gostionica / hotel na svijetu. Neki čak tvrde da je ovo možda i najstariji poslovni objekt na svijetu koji neprestano posluje.

Ovanj hotel kontinuirano radi više od hiljadu godina, a ugostio je sve vrste posjetitelja – od drevnih samuraja, pa sve do modernih turista.

Nishiyama-Onsen-Keiunkan-0

Izvorno osnovan 705. godine, tradicionalni “Onsen” ili “termalni izvor” je ideja pomoćnika sina vladajućeg cara. Prirodni termalni izvori u području su bili idealni za opuštanje i ozdravljenje vojnika i visokih zvaničnika, među kojima su bili brojni samuraji i poznati Šoguni, feudalne vojskovođe u Japanu koje su ponekad imale veće ovlasti i od samog cara.

Od trenutka kada je osnovan, Keiunkan Onsen se prenosio s koljena na koljeno u izvornoj porodici. Do današnjeg dana hotelom su upravljale 52 generacije potomaka, a svaka od njih je dodatno uređivala prostor i modernizovala ga u skladu sa epohom u kojom su živjeli.

Danas je hotel znatno veći nego što je bio prije 1.300 godina, ali izgled i dojam je ostao iznenađujuće nepromijenjen. Unatoč modernim sadržajima, jednostavan, smirujući dizajn prostora i prirodnog okruženja stvaraju osjećaj u posjetiteljima kao da se nalaze u drevnom Japanu.

Nishiyama-Onsen-Keiunkan-1


Nishiyama-Onsen-Keiunkan-2

Nishiyama-Onsen-Keiunkan-4

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.