Najnovije

Michio Kushi: Proživite život kvalitetno i radosno!

SHARE
Riječ makrobiotika doslovno prevedena znači Veliki život (dolazi od grčkih riječi makro-velik te bios-život) i prenosi poruku da vlastiti život možemo proživjeti kvalitetno i radosno ako živimo u skladu s prirodom.

Pojam makrobiotike datira od davnina.

Šire zanimanje i popularnost dobiva šezdesetih godina prošlog stoljeća,  zahvaljujući  japanskim predavačima i autorima među kojima su najpoznatiji George Oshawa te njegov učenik, i do nedavno naš suvremenik, Michio Kushi.

Michio Kushi veliki je učitelj makrobiotike koji je napustio ovaj svijet krajem prošle godine, u 88.godini života.

U znak zahvalnosti i sjećanja na Michia Kushia, želimo podsjetiti na to što je (zapravo) makrobiotika, i osvrnuti se na najznačajnije dijelove Kushijeva života.


Povratak prirodi i globalni mir


Michio Kushi rođen je u Japanu, 1926. godine u obitelji učitelja, a danas se smatra utemeljiteljem suvremene makrobiotike.

Studirao je političke znanosti i pravo na univerzitetu u Tokiju.

Bombardiranje Hirošime i Nagasakija na njega je ostavilo velik utisak i odlučio je svoj život posvetiti svjetskom miru i ravnoteži.

Dok je još živio u Japanu, učio je od Georga Ohsawe koji je podučavao da je prehrana ključ zdravlja te da je zdravlje ključ mira.

Kushi 1949. dolazi u Ameriku gdje se nastavlja baviti svojim proučavanjem i promoviranjem globalnog mira.

Svoj život posvetio je promoviranju povratka prirodnim namirnicama i pronalaženju mogućnosti za postizanje svjetskog mira.

Ističe da je prehrana nužan preduvjet za ravnotežu u svakodnevnom životu između tjelesnih, mentalnih i duhovnih aktivnosti.

Naglašava da povratak zdravlju i postizanje mira započinje vraćanjem na ekološke i prirodne oblike zemljoradnje te svakodnevnom konzumacijom cjelovite hrane.

Michia smo imali priliku nekoliko puta ugostiti u Hrvatskoj, u organizaciji Makronove, i susreti s njim životno su dragocjeno iskustvo.

Michio je bio vrlo jednostavan i beskrajno duhovit čovjek tako da smo se uz njega uvijek mnogo smijali.

Oko sebe je širio veliku pozitivu i inspiraciju, a zavidna je i fascinantna bila njegova strast i vizija boljeg i mirnog svijeta od koje nije odustao do zadnjeg trenutka.


Svojim radom pokrenuo brojna znanstvena istraživanja


Danas se njegov doprinos nazire u mnogim društvenim promjenama, pa je ujedno značajan i njegov neposredan utjecaj na formiranje prehrambene piramide koju je preuzela Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO).

Njegova knjiga „Ishranom protiv raka“  pokrenula je novo promišljanje te je nastala znatno prije nego druga službena djela koja govore o povezanosti prehrane i kroničnih ili malignih bolesti.

Mnoge znanstvene institucije su na osnovu njegova rada pokrenule istraživanja.

Zajedno sa svojom prvom ženom Aveline Kushi osnovao je nekoliko institucija:

East West Foundation i East West Journal (institucije čiji je rad posvećen istraživanjima utjecaja makrobiotike te međukulturalnom razumijevanju)
One Peaceful World
• Kushi Institute
• Erewhon Natural Foods
• Kushi Foundation


Autor je više desetaka knjiga, a za svoj je rad primio mnogobrojna priznanja i počasti.


Više od pristupa prehrani


Iako prepoznatljiva najviše po pristupu prehrani, makrobiotika je mnogo više - vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti.

Kao prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša, makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Predstavnici tzv. hipi generacije bili su najveći zagovornici makrobiotike.

Pionirski je promovirala ekološki uzgoj, cjelovite namirnice, oslanjanje na namirnice većinom biljnog podrijetla za umjereno klimatsko područje te prehranu u skladu s promjenama u prirodi,  odnosno usklađenu s promjenama koje donose godišnja doba.

Bio je to i svojevrstan odgovor na sve veću denaturalizaciju prehrane, korištenje kemikalija u uzgoju i aditiva u hrani te masovno konzumiranje rafinirane i brze hrane.

Sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća donose pravu eksploziju interesa za makrobiotiku. Razlog su objavljeni podaci i knjige o velikom broju osoba koje su primjenom makrobiotičkih načela uspjele bitno unaprijediti svoje zdravstveno stanje.

Tom pokretu pridružuje se i cijeli niz uvaženih liječnika od SAD-a, Francuske, Njemačke pa sve do Dalekog Istoka.


Cjelovit način življenja - poštovanje, ljubav i služenje


Ono što jedemo, pijemo, nanosimo na tijelo, mislimo i govorimo direktno je pod našim utjecajem.

Zato u prakticiranju vlastite slobode i odgovornosti svakodnevno svojim izborima utječemo na svoje zdravlje i kvalitetu življenja.

Da bismo živjeli, moramo jesti, piti i disati, a kvaliteta hrane, napitaka te disanja pa onda i ovladavanje tehnikama pripreme namirnica donosi novu kvalitetu u naše življenje.

Makrobiotika predstavlja određeni stav pa i kriterij u izboru onoga što činimo u svojem svakodnevnom životu,  temeljen na ranije spomenutim postavkama.

Stoga, možemo zaključiti da je makrobiotika cjelovit način življenja.
„Makrobiotika nije apstraktni pojam nego živa stvarnost koja se razvijala iz generacije u generaciju – od najranijih kultura i civilizacija na našem planetu. Ona obuhvaća prehranu i spavanje, aktivnost i odmor, razmišljanje i osjećaje.

Makrobiotika podrazumijeva štovanje roditelja i predaka, odgajanje i ljubav prema djeci i potomcima, pomaganje i ljubav prema braći i sestrama, zadivljenost čudesnom ljepotom cvijeća stabala, planina, rijeka i zvijezda i vječnog Poretka univerzuma.

Duh makrobiotike nedjeljiv je od služenja drugim ljudima i društvu, rada za svoju obitelj i društvo, te odanosti izgradnji zdravog i mirnog svijeta.

Makrobiotika nije filozofija koja je vremenski ili prostorno ograničena na jednu zemlju ili narod, jednog učitelja ili udruženje. Ona ima sveobuhvatni djelokrug i bezgranično trajanje.“ - Michio Kushi, iz knjige "Makrobiotika – Put zdravlja, sreće i mira".

Na hrvatski jezik je prevedeno 8 Kushijevih knjiga, u izdanju Planetopije:

  • Makrobiotika – put zdravlja, sreće i mira

  • Makrobiotička ljekarna

  • Orijentalna dijagnoza

  • Ki 9 zvijezda

  • Do In

  • Rei-Do Ki

  • Knjiga mudrosti

  • Zlatna žetva

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.