Najnovije

DOZNAJEMO: Redovna konzumacija nara štiti vas od Alchajmerove bolesti

SHARE

Antioksidans iz ove voćke sprječava nastanak naslaga na mozgu


Redovno konzumiranje nara moglo bi da zaštiti mozak od neuroloških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu ACS Chemical Neuroscience.


nar4

Već je poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema. Ne treba zanemariti ni njegovo protivupalno i antikancerogeno djelovanje, ali američki naučnici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja i  da je u stanju da zaštiti moždane neurone, prenosi magicnobilje.com.

Naučnici su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sistema nakon konzumiranja nara – koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu – proizvode urolitini, molekuli važni za rast i razvoj organizma, koji imaju i protivupalno i neurozaštitno djelovanje.

U ‘in vitro’ istraživanju oni su otkrili da urolitini snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje naslaga koje štete neuronima izazivajući promjene u mozgu i utiču na nastanak Alchejmerove bolesti.

Grupa hemičara pokušala je da ustanovi na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprječavaju nastanak ovih štetnih proteina. Izolovali su ekstrakt nara i identifikovali 21 jedinjenje, većinom polifenole, koji nisu uspeli da zaobiđu pomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspjelo.

Pozitivnu ulogu urolitina, posebno u sprječavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazala su neka ranija istraživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.