Najnovije

PISTACIJE: Idealna grickalica za dijabetičare, štiti arterije i snižava nivo holesterola

SHARE

Osim što štiti arterije, snižavajuci nivo lošeg holesterola, ova grickalica, koju je najbolje da jedete bez soli, pomaže i u probavnim procesima i idealna je za dijabeticare i one koji to ne žele da postanu


pistacije


Rezultati jedne britanske studije pokazuju da omiljena zdrava grickalica mnogih sladokusaca ne oslobađa štetne masti u našem organizmu, već ubrzava proces mršavljenja.

U ovim ukusnim grickalicama krije se pravo bogatstvo ljekovitih sastojaka. Pistacije, voljene grickalice i ne baš rijedak sastojak poslastica, često se izbjegavaju zbog komplikovanog načina čišćenja. Taj naporni put do ukusnog ploda se ipak isplati, i to ne samo zbog fantastičnog ukusa.

Ovi hrskavi plodovi sadrže dosta proteina, celuloze, gvožđa, vitamina B1 i vitamina E. Također, pistacije sadrže najmanje kalorija od svih orašastih plodova, pa se u 28 grama, odnosno u 50 pistacija nalazi 160 kalorija, ali i tri puta više vitamina B6. U jednoj porciji pistacijaa se nalazi više celuloze nego u većini voća, i to skoro petina preporučene dnevne doze.

Visok procenat vitamina B6 pomaže uspostavljanju ravnoteže hormona kod žena. Međutim, od pistacija nemaju samo žene koristi. Studija koja je sprovedena 2011. godine, je pokazala da pistacije mogu pomoći muškarcima u rješavanju problema erektilne disfunkcije.

Jedna porcija pistacija ima kalijuma koliko i polovina velike banane.Pistacije su takođe bogati antioksidansom gama-tokoferolom, koji smanjuje rizik od nastanka kancera i štiti od pojave srčanih oboljenja

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.