Najnovije

MAČJI NOKAT: Ljekovita biljka koja se koristi u liječenju raka i side

SHARE

Pradomovina ove, već 2000 godina poznate biljke, je Peru, čijim su starosjediocima ekstrakti ove biljke služili kao lijekovi

macjinokat


Nauka već odavno poznaje djelotvorno djelovanje sastojaka iz biljke na upalne procese i stimulisanje metabolizma u dubljim slojevima kože, kao i na vezivanje slobodnih radikala u organizmu.

Oxyindole alkaloid daje mačjoj šapi velik dio aktivnosti, posebno za stimulisanje određenih dijelova imunog sistema. Određeni dijelovi kao alkaloidi i glycosidi, izazivaju antioksidantsko i antiinflamatorno djelovanje ove biljke.

Mačji nokat je biljka koja je postala veoma popularna u Sjevernoj Americi pa je korištena za liječenje raka i Hiva, ali postoji malo izveštaja o dejstvu same biljke, više dejstva daje u mješavini sa drugim biljkama sličnog efekta.

Mačji nokat raste unutar kišnih šuma u određenim dijelovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. Biljka naraste do 30 metara a odredjeni dijelovi korjena i kore drveta se koriste u medicini. Intenzivno počinje da se koristi od devedesete godine u Evropi i svijetu za liječenje Aids-a i raka, zbog djelovanja ove biljke na imunoloski sistem i na njeno antioksidansno dejstvo na vezivanje slobodnih radikala organizmu.

Nema kliničkih izvještaja o ozbiljnim kontra efektima ove biljke. Ova biljka sadrži oko 10 posto tanina. Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri i bubrezima. Ne uzimati je sa mlječnim proizvodima. Također se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.