Najnovije

VEGANSTVO JE ‘IN’: Žene predvode novi val zelene revolucije

SHARE

Za sve prijatelje životinja i ekološke aktiviste dobra vijest glasi: broj vegetarijanaca u svijetu neprestano raste! A taj porast uopće nije zanemariv


veganstvo


Tako se, na primjer, samo u Sjedinjenim Američkim Državama njihov broj popeo na čak pet posto, dok je u 2009. godine iznosio sramežljivih jedan posto. Preračunato, to bi značilo da u toj zemlji živi oko 16 milijuna vegetarijanaca, od kojih se njih pola deklariraju kao vegani.

Manje upućeni mogli bi se zapitati koja je zapravo razlika između vegetarijanaca i vegana. Dok vegetarijanci svoju prehranu zasnivaju na voću, povrću, žitaricama i mahunarkama, ali istodobno koriste i neke namirnice životinjskog podrijetla koje nisu nužno prouzročile smrt životinje, na primjer sir, mlijeko, jogurt, med, a poneki i jaja, dotle vegani odbijaju konzumaciju svih namirnica koje su u vezi s iskorištavanjem životinja.

Veganska etika

Štoviše, osim visokoetične prehrane, vegane odlikuje cjelokupan životni stil koji vodi računa o dobrobiti životinja, pa tako neće odjenuti ni odjeću u čijem su procesu proizvodnje iskorištavane životinje.

I dok se nad nošenjem krzna danas zgraža i dobar dio mesojeda, a kožne će predmete u većoj ili manjoj mjeri izbjegavati većina vegetarijanaca, uvjereni vegan neće nositi ni prirodnu svilu ili vunu, niti će se navečer pokrivati poplunom ispunjenim perjem. Zašto?

Zato što je za proizvodnju 100 grama svile potrebno ubiti više od 1500 dudovih svilaca, i to na nimalo lijep način – da ih se skuha žive. Uz to, u procesu obrade svile koriste se brojne kemikalije koje opasno onečišćuju vodu, pa je umjetna svila za vegane etički mnogo ispravnija.

Perje za odjeću i posteljinu se, pak, čerupa s gusaka četiri do pet puta tijekom njihova života, što za životinje nije nimalo bezbolan postupak, a time se remeti i normalno funkcioniranje ptičjeg organizma. Ni vuna se često ne dobiva bez nepotrebnog mučenja, posebice ona iz Australije, odakle dolazi najviše ovog materijala na svjetsko tržište.

Širenje svijesti

Budući da australske ovce imaju jako puno vune, koža im je prilično neravna pa se nad njima provodi postupak poznat kao “mulesing”, upozoravaju aktivisti udruge “Prijatelji životinja”.

A što taj postupak podrazumijeva? Višak kože, uključujući i dijelove mesa, reže se zajedno s vunom sa životinja, i to bez ikakvog anestetika!

Upravo je širenje svijesti o ovakvim činjenicama, pokazala su američka istraživanja, dijelom prouzročila porast broja vegana.

Naime, čak 42 posto ljudi kazalo je da se odlučilo na prehranu koja ne uključuje životinjske namirnice nakon što je odgledalo neki od dokumentarnih filmova o zastrašujućem tretmanu životinja u prehrambenoj industriji. Prelazak na veganstvo se kod njih 45 posto dogodio postupno, s tim da mu je prethodilo vegetarijanstvo.

Među vegetarijancima i veganima u SAD-u većinu čine žene. U skupini vegetarijanaca njihov je udio 59 posto, a među veganima čak 79 posto. Žene, dakle, predvode novi val zelene revolucije.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.