Najnovije

U VOĆU JE SPAS: Pečena i masna hrana štetno djeluju na probavu ali postoji lijek

SHARE

Izostanak spontanog pražnjenja crijeva uz oskudne tvrde stolice osjeća oko 19 posto populacije. U blagdansko vrijeme učestalost pojava simptoma znatno je veća. Simptomi su šest puta učestaliji u ženskoj populaciji.


[caption id="attachment_3193" align="alignnone" width="300"]*** Fresh Fruits *** Wide Desktop Background *** Fresh Fruits *** Wide Desktop Background[/caption]

Glavni uzročnici su: prepečena i masna hrana, brza i s nogu konzumacija hrane na javnim mjestima, odsutnost kretanja, “blagdanski stres“, konzumiranje alkohola i slastica u količinama većim nego što je uobičajeno i izostanak tjelesne aktivnosti.

Bol u želucu, nadimanje uz mučninu i povraćanje prvi su i najčešći simptomi pretjerivanja u hrani i piću.

Prve simptome možemo spriječiti ili ublažiti tako da idemo na blagdanske partije uvijek dopola siti, mesne obroke kombiniramo s povrćem, odaberemo voće kao desert, izbjegavamo hranu koja je dugo stajala, uvedemo 30-minutnu šetnju (stimulira proces probave), unosimo dovoljno vode, relaksiramo se.

Unos namirnica bogatih vlaknima (voće, povrće, neobrađene žitarice, mahunarke) normalizira učestalost pražnjenja crijeva, povećavaju volumen i masu stolica, potiču peristaltiku crijeva te smanjuju potrebu za dodatnim uzimanjem laksativa.

Prehrambena vlakna čine niz različitih spojeva od kojih su neka topljiva u vodi (pektin iz voća), a neki nisu (celulozna ovojnica žitarica i ljuska mahuna).

Moćni kivi

Preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle iznosi 20-35 g, a za djecu do 20 g. Optimalna količina vlakana varira od osobe do osobe i potrebno je odrediti optimalnu količinu za svaki organizam.

Velik broj biljaka, žitarica, voća i povrća koriste se za regulaciju probave i održavanje zdravlja probavnog sustava.
Naše podneblje obiluje voćem koje svojim sinergističkim djelovanjem sudjeluju u održavanju ravnoteže i zdravlja probavnog sustava. Kao najučinkovitije voće možemo izdvojiti kivi, šljive i smokve.

Kivi zbog svojih sastojaka ima brojne pozitivne učinke na ljudski organizam (antioksidacijsko djelovanje, održava zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšava apsorpciju željeza, jača imunitet…).

No izdvojit ćemo njegov utjecaj na probavni sustav, naročito u liofiliziranom obliku gdje netopljiva dijetalna vlakna koja na sebe vežu višak molekula vode u crijevu djeluju tako da stolica postaje obilnija i mekša. Topljiva dijetalna vlakna iz kivija imaju sposobnost bubrenja u vodi, djelovanjem bakterija u debelom crijevu raspadaju se na jednostavnije spojeve.

U tom procesu nastaju masne kiseline važne za prehranu stanica crijeva. Topljiva se vlakna tijekom probave otapaju i stvaraju viskoznu, želatinastu masu koja olakšava prolazak stolice.

Sadrži velik broj enzima, no najpoznatiji je proteolitički enzim aktinidin koji ima blagotvoran učinak na želučanu i crijevnu razgradnju bjelančevina.

Magnezij ima laksativni učinak

Sorbitol iz šljive prirodni je šećer koji djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima pridonosi normalnoj funkciji probave tako da apsorbira vodu i zadržava je u crijevima čineći stolicu mekom. Dihidroksifenil isatin sastojak je koji potiče kontrakcije crijeva, a time i redovito pražnjenje crijeva.

Šljiva je također bogata magnezijem koji ima laksativni učinak.

Kao laksativ smokva se koristila još u starom Egiptu. U ljekarničke svrhe koristi se osušeni plod smokve. Bogat je mineralima, posebice kalcijem, fosforom i magnezijem (privlači vodu, koja u debelom crijevu omekšava stolicu i čini je voluminoznijom, te opušta mišiće u crijevima što potiče pražnjenje crijeva (2-4 sata)).

Bogat su izvor prehrambenih vlakana (oko 9,5 g/100 g), a visoki udio čine vlakna topljiva u vodi.
Proteolitički enzim ficin odgovoran je za razgradnju bjelančevina i olakšavanje procesa probave.

Smokva pomaže održavanju zdrave crijevne mikroflore i pridonosi održavanju normalne funkcije crijeva.

U prirodnom dodatku prehrani Kivilaks, tvrtke “Herba Croatica”, sadržana su topljiva i netopljiva prehrambena vlakna, proteolitički enzimi i ostali vrijedni sastojci koji pridonose olakšanju simptoma i očuvanju zdravlja probavnog sustava

Nema komentara:

Objavi komentar

Zanimljivosti Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Autor slika teme: mskowronek. Pokreće Blogger.